Tomasz Jerzy Pawłowski
Tadeuszowi Różewiczowi
Requiem

Odchodzisz niedoceniony przez współczesnych
i przez minionych niedoceniony.
Jak Mozart, Bach i Norwid stoisz w kolejce
przed Stwórcą z workami pełnymi metafor.
Wierny samotności. Płynący zawsze pod prąd,
w myśl zmęczonej ale prawdziwej idei mówiącej,
że tylko śnięte ryby płyną z prądem.
W ideologii miernej tchnącej kulturą plastiku
trudno znaleźć się Poecie.
Patrzę na Wisłę, która stojąc płynie
odmierzając czas jak klepsydra
przelewa kroplę wzruszeń,
którymi malowałeś Twój czas.
Cztery wierzby dumnie stoją
strojąc swoje pióropusze nad stawem łez
wypłakanym przez Twój czas niedocenienia.
Dlaczego odszedłeś? Pytają.
Stoją cicho jak wierzby Chopina.
Stoją jak żyłeś - wielkie swą indywidualnością.
Choć w około łepki mleczów, kwiat przy kwiecie,
jak głowa przy głowie trwają same
grając na swych liściach szepczących muskaniem wiatru
- pieśni niedocenienia.

autor: Tomasz Jerzy Pawłowski

Wydarzenia

10.06.2013 XV Ogólnopolski Festiwal Osób Niepełnosprawnych Finał-Finałów 2013 odbył się!
kadr z filmuXV Jubileuszowy Festiwal Osób Niepełnosprawnych wpisany w kalendarz imprez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie odbył się w tym roku w podpoznańskim Skórzewie. Na Festiwal przyjechało 202 wykonawców z terenu całego kraju. Występowali oni w kategoriach: bajka, kabaret, teatr dramatyczny, montaż słowno-muzyczny, piosenka, teatr cieni, pantomima, taniec. Aula im. Jana Ignacego Paderewskiego w Skórzewie wypełniona była po brzegi. Oprócz licznie zgromadzonej publicznoœci z różnych części kraju na Festiwal przyjechały całe rodziny, z Poznania, Powiatu Poznańskiego, różnych części Wielkopolski i kraju. W skład Jury wchodziło wielu znamienitych gości ze świata kultury, mediów, prasy, radia, telewizji, polityków, aktorów i artystów na czele z Wojciechem Kordą – legendą polskiej muzyki rozrywkowej, który wykonał piosenkę z najnowszej płyty pt. Mój Swiat Niebiesko-Czarny. W czasie Koncertu Galowego Członek Zarządu Generalnego Stowarzyszenia Dziennikarzy RP w Warszawie Pan Senator Ryszard Sławiński wspólnie z Przewodniczącym Zarządu Wojewódzkiego Stowarzyszenia Dziennikarzy RP Panem Tomaszem Dymaczewskim wręczyli prestiżowy tytuł „Ambasadora Pomocy RP” Panu Tomaszowi Jerzemu Pawłowskiemu – reżyserowi, aktorowi, człowiekowi wielkiego serca, który oprócz swojej pracy scenicznej, dziennikarskiej i reżyserskiej od piętnastu lat realizuje te Festiwale. Z dziennikarskiego obowiązku dodam, że Festiwale odbywały się dotychczas w Teatrze Muzycznym, Teatrze Wielkim, Sali Widowiskowej AWF i Sali Wielkiej Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Przysłowiową wisienką na torcie był występ Marty Jaśminy Pawłowskiej w brawurowym wykonianiu „Czardasza” Montiego z towarzyszeniem zespołu muzyków teatralnych i filmowych pod dyrekcją Jacka Winkla. Listy do uczestników XV Festiwalu przesłała z gratulacjami tej pięknej imprezy jako przedstawiciel Rządu RP Minister do Spraw Równego Traktowania Agnieszka Kozłowska – Rajewicz oraz wielu innych polityków, mediów i organizacji działających na rzecz niepełnosprawnych i potrzebujących. Wszyscy otrzymali nagrody, a poziom Festiwalu w oczach 30 – osobowego Jury i ok 500 osobowej widowni oceniono jako bardzo wysoki.
Zapraszamy do galerii zdjęć

dodano:
15.05.2013 XV OGÓLNOPOLSKI FESTIVAL OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH ODBĘDZIE SIĘ W SKÓRZEWIE
logoStowarzyszenie Kulturalne im. Praksedy Lemańskiej w Dopiewie, wraz z Najwyższą Kapitułą Orderu Radości, od lat organizuje Ogólnopolskie Festiwale Osób Niepełnosprawnych. Niepełnosprawni artyści tańczą, śpiewają i prezentują spektakle teatralne.Tegoroczny Festiwal jest szczególny, bo jubileuszowy. Odbędzie się w Skórzewie pod Poznaniem, w Gminie Dopiewo. Na festiwal przyjadą zespoły z całej Polski. – Spodziewamy się 500 osób, nie licząc członków jury i zaproszonych gości - mówi Kamila Smiatacz Dyrektor Biura Festiwalowego.Organizatorami tegorocznego festiwalu są: Wójt Gminy Dopiewo i Stowarzyszenie Kulturalne im. P. Lemańskiej. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Wielkopolski Urząd Marszałkowski w Poznaniu. Wstęp za zaproszeniami. Przy okazji prezentujemy nowe logo Festivalu, które będzie towarzyszyło kolejnym jego etapom

dodano:
Name:
E-mail: (optional)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews