Wspomnienie o Jerzym Paw這wskim

Jerzy Paw這wski

1933-1998

Jerzy Paw這wski urodzi si 16 wrze郾ia 1933 roku w Bydgoszczy. By to cz這wiek nad wyraz skromny, o zasadach i etyce rzadko, niestety, obecnie spotykanej. Jego kultura osobista i szarmancki styl bycia zjednywa造 mu ludzi, kt鏎zy darzyli go wielkim szacunkiem.

Trudne czasy okupacji sp璠zi w Bydgoszczy, kt鏎a, jak wiemy z historii, by豉 jednym z kilku polskich miast najbardziej n瘯anych przez okupanta.

Dzi瘯i temu, 瞠 ojciec Jerzego Franciszek przebywa w Anglii i przesy豉 do Bydgoszczy (gdzie mieszka wraz z matk Jadwig oraz siostr Danut) paczki z kakao, czekolad itp., kt鏎e to artyku造 spo篡wcze zamieniali na chleb i inne produkty, mogli prze篡.

Na jednym z zebra ZMS, kiedy m闚iono, jak to 幢e jest w imperialistycznej Anglii, Jurek wsta i powiedzia, 瞠 gdyby nie jego ojciec Franciszek, jego pomoc, to umarliby z g這du, a o Polsk walczyli ludzie na r騜nych frontach.

To by prze這m w jego 篡ciu. Z opini "nieprzystosowany do rzeczywisto軼i, nie zas逝guje na poparcie" zostaje wyrzucony z jednego z pierwszych po wojnie technik闚. Od tego czasu, ci篹ko pracuj帷 fizycznie, kontynuowa nauk wieczorowo, by這 mu bardzo ci篹ko.

W latach 60. Jerzy Paw這wski poznaje Praksed Lema雟k, kt鏎a w okresie okupacji zas造n窸a z samodzielnie prowadzonej ochronki, wychowuj帷 wojenne sieroty. W豉郾ie na cze嗆 Praksedy Lema雟kiej w 1990r. zak豉da fundacj jej imienia, kt鏎a prowadzi dzia豉lno嗆 na rzecz chorych, niepe軟osprawnych i potrzebuj帷ych oraz warsztaty terapii zaj璚iowej i rehabilitacj. To on da pocz徠ek Festiwalowi Niepe軟osprawnych, odbywaj帷emu si co roku w auli AWF w Poznaniu.

Mimo pracy zawodowej i natury pragmatyka oraz pedanta i cz這wieka z niespotykan ju dzisiaj kultur osobist, nie przestawa w g喚bi serca by humanist.

Jerzy Paw這wski by cz這wiekiem bardzo skromnym. Poza jego najbli窺zymi i pracownikami ma這 kto wiedzia, ilu dzieciom niepe軟osprawnym i ludziom w sytuacjach ekstremalnych poda r瘯.

Z ca造m sercem mo積a powiedzie s這wami 鈍. Tomasza a Kempis, 瞠 "篡cie jego by這 o速arzem" i szkoda, 瞠 zako鎍zy這 si ono tak w豉郾ie. Mia dopiero 64 lata. Gdyby 篡, jeszcze wielu ludziom m鏬豚y nie嗆 serce, pomoc i rado嗆, ratuj帷 im 篡cie.

Tomasz Paw這wski